Minister Frans Timmermans en zijn Australische collega van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop, reizen donderdag samen naar Oekraïne.

Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag bekend.

De bewindslieden spreken met de Oekraïense regering over de laatste stand van zaken rond de ramp met het toestel van Malaysia Airlines.

Ook informeren ze Kiev over hun internationale inspanningen die in Europees en VN-verband plaatsvinden. Nederland en Australië werken nauw samen aan de uitvoering van VN-Veiligheidsraadresolutie 2166 die onder meer oproept tot een onbelemmerde onderzoek op de rampplek en de repatriëring van alle slachtoffers.

Beveiliging rampplek MH17

De beveiliging van de rampplek in het oosten van het land zal vast en zeker ook aan de orde komen. Woensdag kwam naar buiten dat premier Mark Rutte zou streven naar een VN-politiemacht om het 34 vierkante kilometer grote rampgebied te beveiligen. De plek waar het toestel is neergestort is momenteel niet beveiligd.

Het is niet bekend of Timmermans nog naar Charkov gaat. Daar worden de stoffelijke resten van de slachtoffers klaargemaakt voor transport naar Eindhoven.

Toespraak in Veiligheidsraad

Timmermans bedankte woensdag op zijn Facebook-pagina de mensen die hebben gereageerd op zijn toespraak in de VN-Veiligheidsraad naar aanleiding van de vliegramp.

"Een uur voordat de Veiligheidsraad zou beginnen, heb ik mijn gevoelens over deze tragedie, die ons land in het hart trof, getracht op papier te zetten. Velen van u laten mij nu weten dat onze gevoelens overeen komen. Dat laat zien hoe ons land in staat is tot grote medemenselijkheid en grote eensgezindheid. Niemand, helemaal niemand krijgt ons klein. Met u denk ik, zeker vandaag, aan de slachtoffers en hun dierbaren. Zij vertegenwoordigen het beste van onze natie en zij halen het beste uit onze natie naar boven", aldus Timmermans.

Veel waardering voor speech Timmermans

Er was veel waardering voor de persoonlijke speech van de minister. Ook internationaal bleef de rede niet onopgemerkt. De Amerikaanse oud-president Bill Clinton refereerde eraan tijdens een rede voor een internationaal aidscongres in Melbourne.

"Ik hoop dat alle landen die vrijheid en eer op waarde schatten, zullen kijken naar de toespraak van gisteren van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken voordat ze toegeven aan de neiging om te zeggen ach, misschien moeten we onze vastberadenheid afzwakken om een krachtig standpunt in te nemen. Want ze wilden uiteindelijk toch niet dít vliegtuig neerschieten?'', aldus de Amerikaanse ex-president in Melbourne.

En ook aan de Amerikaanse krant Washington Post is de speech niet ongemerkt voorbijgegaan. Op de site van het dagblad is de "krachtige'' en "ontroerende'' speech terug te zien.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl